poniedziałek, 27 stycznia 2014

Čočková polévka - czeska zupa soczewicowa

Tym razem propozycja z gatunku jednogarnkowych potraw umożliwiających recykling części składników rosołu - zupa z soczewicy z mięsem z kurczaka. Tego typu dania są bardzo popularne w Czechach, stamtąd pochodzi inspiracja tego dania. To jedna z tych zup, których nie opłaca się robić mniej niż 2 litry - z każdym kolejnym podgrzaniem jest smaczniejsza. To zasługa słynnego procesu chemicznego o nazwie przegryzanie :) Idealna na zimowe mroźne dni.

Čočková polévka - czeska zupa soczewicowa

Składniki na ok. 3 litry (6 porcji) zupy:
puszka soczewicy
1,5 litra rosołu z kurczaka
1 litr wody
szklanka (200-250 ml) passaty pomidorowej
mięso z 1 uda kurczaka (najlepiej tego, na który gotował się rosół)
5 średnich ziemniaków
pół zielonej papryki
spora marchewka z rosołu
ząbek czosnku
łyżeczka tymianku
pół łyżeczki kolendry
pół łyżeczki kuminu
pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
pół łyżeczki płatków paprykowych lub więcej jeśli wolimy ostrzejsze
sól, pieprz
opcjonalnie kilka kropli sosu tabasco i 1/3 łyżeczki kurkumy (dla lepszego koloru)

Mięso z uda, na którym gotował się rosół obrać z kości i podzielić na małe kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, paprykę oczyścić i pokroić na kawałki odpowiadające wielkością kawałkom ziemniaków, marchew z rosołu pokroić w talarki. Soczewicę opłukać na sicie. Wszystkie warzywa, mięso i przyprawy włożyć do sporego garnka, zalać płynami i gotować aż ziemniaki i papryka będą miękkie.
Kuchnia czeska 2014  

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...