niedziela, 9 lutego 2014

Smażone tofu z warzywami w sosie hoisin

Alastor wrzucił już zupę z tofu, czas wykorzystać resztę  sojowego twarożku :) Kuchnia chińska zdaje się nie istnieć soi (oraz ryżu). Zbierano jej dziką odmianę na terenie północnych Chin już trzy tysiące lat temu. Wpływ na gusta kulinarne Chińczyków szczególnie wzrósł wraz z rozwojem taoizmu, promującego wegetarianizm. Co ciekawe, do VI w. n. e. była raczej medykamentem. Dziś stanowi fundament kuchni chińskiej. Samo zaś tofu najbardziej cenione jest w kuchni kantońskiej, skąd pochodzi również sos hoisin, wykorzystany przez nas już do żeberek. I tak przechodzimy do dzisiejszego dania :)

Tofu z warzywami w sosie hoisin

Składniki:

100 g tofu
50 g makaronu ryżowego
szklanka pociętej zielonej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
pól czerwonej papryki
2 łyżki pędów bambusa posiekanych w zapałkę
kiełki fasoli mung
łyżka sosu hoisin
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka sosu rybnego
2 ząbki czosnku
łyżeczka skrobi kukurydzianej
ostre chilli w płatkach
olej

Tofu pokroić w kostkę i zamarynować na ok. 2-3 godziny w drobno posiekanym czosnku i sosach. Paprykę pokroić w słupki odpowiadające długością kawałkom fasolki. Makarom przygotować wg. przepisu na opakowaniu. W woku rozgrzać olej, wrzucić paprykę i fasolkę i smażyć na dość mocnym ogniu ok. 4-5 minut. Po tym czasie dodać tofu, marynatę zachować, obsmażyć przez 3 minuty. Następnie dodać makaron, bambus i chilli. Do marynaty dodać 3 łyżki zimnej wody i skrobię kukurydzianą, rozmieszać i dolać na woka. Trzymać danie na ogniu jeszcze ok. minutę cały czas mieszając szybko. Podawać natychmiast, można przybrać kiełkami.

Smaki Azji - Kuchnia Chińska i Koreańska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...