sobota, 21 czerwca 2014

Gül Tatlısı - tureckie róże z ciasta

Dzisiaj kolejny przepis do tureckiej herbaty. Słodkie i pachnące różami ciastka o wspaniałym kształcie. Cieszą oko, ale szybko znikają :)
Gül Tatlısı - tureckie róże z kaszki manny
Składniki:
3,5 szklanki mąki pszennej
szklanka kaszki manny
szklanka jogurtu naturalnego
pół kostki stopionego masła
pół szklanki oleju roślinnego
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Syrop do nasączenia ciasta:
szklanka cukru
szklanka wody
łyżka wody różanej
sok z połowy cytryny 

całe migdały obrane ze skórek do dekoracji (na 10 minut wrzucić do wrzątku a następnie skórka się poluzuje i można wtedy ją łatwo zdjąć)

W robocie masło, oliwę, kaszkę manną i jogurt ukręcić na jednolitą masę. Dodać proszek do pieczenia i cukier waniliowy i szklankę mąki. Wyrobić. Dodawać po szklance mąki aż do uzyskania jednolitej zwartej kuli ciasta. Podzielić ją na cztery części i odstawić do miski. Przykryć ściereczką.

Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm. Wyciąć szklanką-literatką koła. Łączyć po 4 jak na zdjęciu.

 Następnie mocno zwinąć zaczynając od lewego brzegu.
Docisnąć mocno brzegi, aby nie odstawały.
Przeciąć na pół - mamy dwie róże :)

Do środka każdego ciasteczka wcisnąć cały migdał (dość głęboko, i tak rosnące ciasto je lekko wypchnie). Ciastka wyłożyć do dość głębokiego ceramicznego naczynia do zapiekania. Zostawić odstępy między nimi, bo rosną w trakcie pieczenia. W międzyczasie z wody i cukru ugotować syrop, następnie dodać do niego wodę różaną i sok z cytryny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Piec aż ciasteczka i migdały zbrązowieją.
Gorące ciastka każde z osobna zalać obficie syropem. Odstawić na kilka godzin. Gorące ciastka wchłoną syrop. Nieco zostanie na dnie naczynia, ale to niczemu nie przeszkadza.
Jeść czy grać? Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014 Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014 
 Przysmaki dla taty 4 Jeść czy grać? Przysmaki dla taty 4

4 komentarze:

  1. Świetny pomysł z tutorialem zdjęciowym jak robić krok po kroku ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to się stało, że w turcji tego nie jadłam:) na pewno wypróbuję. Turecka kuchnia jest boska.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyglądają po upieczeniu i nieźle smakują, bardzo efektowny deser, a wszystko zaczęło się od znalezienia jego zdjęcia... :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...