środa, 4 czerwca 2014

Hiszpańskie kruche ciasteczka migdałowe

Migdałowiec, hiszp. almendro, jest bardzo wytrzymałą rośliną, która nie potrzebuje specjalnych warunków do bytowania. Można uprawiać go na mało żyznych i suchych glebach. Migdałowiec nie może jednak rosnąć w miejscu, gdzie są niskie temperatury i jest wilgotno. Dlatego tak dobrze też przyjął się na terenach basenu Morza Śródziemnego, gdzie klimat w niektórych miejscach jest gorący i suchy. Wzgórza Hiszpanii porastają sady z migdałowcami. Nic więc dziwnego, że pachnące migdały są podstawowym składnikiem wielu deserów. Hiszpania jest jednym z trzech głównych producentów migdałów na świecie, zaraz po Stanach Zjednoczonych i przed Australią. Uprawia się tutaj wiele gatunków migdałów, w tym najważniejsze to Marcona, Largueta, Planeta, Valencias oraz odmiany uprawiane na Majorce. Poniżej przepis na typowe kruche ciasteczka z wykorzystaniem hiszpańskich migdałów, które mają wyraźny, nieco winny smak i świetnie nadają się do takich przepisów :)
Hiszpańskie kruche ciasteczka migdałowe
Składniki:
100 g masła
200g cukru
200 g mąki pszennej
łyżka Amaretto(opcjonalnie)
3-4 krople aromatu migdałowego
2 duże garści płatków migdałowych
jajko

Wszystkie składniki, umieścić w robocie kuchennym. Jak zwykle przypominam, aby używać wyłącznie zimnego masła - ciastka tak przygotowane na pewno będą odpowiednio kruche, ale nie za twarde.

Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, jest gotowe. Powinno się zbić w jednolitą kulę. Powinno przy tym mocno pachnieć migdałami i masłem. Ciasto wybrać z misy robota na wcześniej przygotowaną folię spożywczą.  Następnie należy nadać mu formę w miarę długiego wałka, zawinąć szczelnie w folię oraz odłożyć na nie krócej niż godzinę do lodówki celem schłodzenia. Po tym z gotowego, zimnego wałka odcinać grube na ok. 5 mm ciasteczka.

Później ciastka ułożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piec ok. 15 - 20 minut (aż spody ciastek się zezłocą).

¡Viva España! Jeść czy grać?
Jeść czy grać? ¡Viva España!

4 komentarze:

  1. Super ciasteczka, wyglądają na bardzo kruche:) Informacje o migdałowcu bardzo ciekawe, ja pamiętam migdałowce rosnące w suchym klimacie Grecji, gdzie rosło w sumie niewiele więcej roślin. Pozdrawiam i dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powoli się bierzemy za kolejne hiszpańskie przepisy :)

      Usuń
  2. Witaj, dziękuję za udział w akcji! Twój przepis dostał się do finału konkursu.
    Można na niego głosować na profilu GRAgamela: https://www.facebook.com/gragamel24

    Zapraszamy!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...