wtorek, 28 października 2014

Pad thai - tajski smażony makaron ryżowy

Pad Thai w dosłownym tłumaczeniu znaczy smażyć po tajsku. Jedna z najpopularniejszych ulicznych potraw w Tajlandii. Pad Thai musi być trochę słodki, kwaśny i słony. Niby proste, ale jednak dobrze jest dodać do potrawy ćwiartkę limonki lub płatki chilli celem wyważenia smaków ;)
Pad thai - tajski smażony makaron ryżowy
Składniki:
200 g szerokiego makaronu ryżowego
250 g schabu wieprzowego
100 g gotowanych krewetek black tiger
3 łyżki sosu rybnego
pół krążka cukru palmowego
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 łyżki koncentratu tamaryndowego
2 szalotki, pocięte w krążki
2 ząbki czosnku, pocięte na plasterki
olej do smażenia
jajko
szklanka kiełków fasoli mung
poszatkowane i uprażone fistaszki – pół szklanki
szczypta płatków chili
kolendra do przybrania
limonka

Na małej patelni gotować ciągle mieszając  sos rybny z krążkiem cukru, czosnkiem i sosem tamaryndowym aż cukier się rozpuści. Przygotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Przelać zimną wodą.  Rozgrzać w woku olej na dużym ogniu. Usmażyć na złotobrązowo wieprzowinę. Przełożyć do miseczki.  Wsypać makaron do woka i smażyć dodając wcześniej przygotowany sos. Makaron idealnie nasiąknie smakiem słonym, słodkim i kwaśnym. Dodać wcześniej podsmażoną wieprzowinę i krewetki, smażyć jeszcze 2 minuty. Na boku woka zrobić małą jajecznicę. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Podawać posypane kiełkami fasoli mung, orzeszkami ziemnymi i kolendrą a na boku podać ćwiartkę limonki.

Kuchnia tajska Kuchnia tajska

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...