czwartek, 30 października 2014

Tajskie smażone tofu z czerwoną pastą curry

Dziś bardzo szybkie i smaczne danie - tofu z warzywami i czerwoną pastą curry. Ostrość domowej pasty curry idealnie współgra z tofu. Świetny pomysł na szybki obiad z woka :)
Tajskie smażone tofu w czerwonym curry
Składniki na 2 porcje:

180 g tofu
1 średnia marchew
1 mała cukinia
2 małe papryki w różnych kolorach
200 g pieczarek
pół szklanki prażonych orzeszków ziemnych
ząbek czosnku
łodyga trawy cytrynowej
łyżka sosu sosu ostrygowego (w wersji wegeńskiej można zastąpić dodatkową łyżką sosu sojowego)
łyżka sosu sojowego
olej do smażenia
woda

do podania: listki kolendry

Warzywa umyć, obrać, marchew i paprykę pokroić w słupki, a cukinię, pieczarki i czosnek w talarki. Trawę cytrynową obrać i posiekać. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć na nim pastę curry, czosnek i trawę cytrynową aż zapach pasty stanie się bardzo intensywny (czyli zaczną piec śluzówki i będziecie pędzić żeby otworzyć okno, bo okap już nie pomaga). Dodać warzywa i pokrojone w kostkę tofu, smażyć 5 minut na sporym ogniu (marchew i papryka powinny pozostać twardawe), dodać sosy wymieszane z 50 ml wody, smażyć jeszcze 1-2 minuty, na sam koniec dodać uprażone orzeszki i wymieszać. Podawać posypane listkami kolendry, można dodać też szeroki makaron ryżowy.

Kuchnia tajska Kuchnia tajska

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...