środa, 29 kwietnia 2015

Futomaki - grube rolki sushi

Wczoraj wrzuciłam przepis na małe jednoskładnikowe hosomaki. Dziś drugi najpopularniejszy przepis na maki - wieloskładnikowe grube futomaki. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Futomaki - grube rolki sushi

Składniki na 16 kawałków:

2 arkusze alg nori
100 g łososia
2 paski tykwy kanpyo
1 plaster marynowanej rzodkwi daikon
pół zielonego ogórka
łyżeczka ikry kapelina
wasabi (opcjonalnie)
sos sojowy
marynowany imbir
ocet ryżowy
woda

Rybę, rzodkiew i ogórka pokroić w paski grubości ok. 1 cm. Arkusz nori ułozyć na macie do sushi błyszczącą stroną w dół i zwilżonymi woda z octem dłońmi rozłożyć na nim porcję ryżu pozostawiając ok. 2 cm od góry arkusza wolne. Następnie na środku ryżu ułozyć składniki i zawinąć rolkę przy pomocy maty. Odłożyć rolkę na na chwilę tak aby miejsce gdzie kończy się alga było na spodzie. Rolkę przekroić zwilżonym nożem na pół, a następnie każdą połówkę na 4 części, przed każdym cieciem należy przecierać nóż zwilżonym ręcznikiem kuchennym. Podawać z sosem sojowym, imbirem i opcjonalnie z wasabi.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...