Jak pisaliśmy, zajęliśmy się przygotowywaniem sushi. Zatem wypada zacząć od najprostszego przepisu. Hosomaki, czyli cienkie rolki wypełnione ryżem i pojedynczym składnikiem to jedna z najpopularniejszych odmian sushi. Samo maki, czyli sushi zwijane, podane w formie pokrojonego na plasterki wałka z ryżu owiniętego prasowanymi algami morskimi - nori podobno zaczęło się od sushi podawanego w japońskich kasynach. Bardzo popularne było wtedy sushi z samego tuńczyka i ryżu, problematyczne jednak było, że sushi to kleiło ręce graczom uczciwym, natomiast szulerom umożliwiało łatwo znaczyć karty. Wtedy też klienci zażyczyli sobie zawijać sushi w glony nori, co zapoczątkowało zupełnie nowe, a dziś jedno z najpopularniejszych rodzajów sushi. Stąd też tekka hosomaki to mała rolka z tuńczykiem, co w dosłownym tłumaczeniu znaczy mała rolka z kasyna.
Hosomaki - małe rolki sushi |
Składniki na ok. 36 kawałków hosomaki:
3 arkusze nori
200 g sumeshi - ryżu do sushi
50 g tuńczyka błękitnopłetwego
50 g łososia bez skóry
plaster marynowanej rzodkwi daikon o długości ok. 5-6 cm i grubości 1 cm
wasabi
sos sojowy
woda
ocet ryżowy
marynowany imbir do podania
Ryby i rzodkiew pokroić w paski grubości ok. 1 cm - z plastra rzodkwi powinno wyjść 6 paseczków. Arkusze nori zgiąć na pół wzdłuż linii widocznych na szorstkiej stronie i przeciąć wzdłuż zgięcia. Połówkę arkusza ułożyć na macie błyszczącą stroną do dołu i dłońmi dobrze zwilżonymi wodą z octem ryżowym rozłożyć na nim 1/6 ryżu zostawiając wolne ok. 1,5 cm przy górnej krawędzi nori. Palcem zwilżonym w wodzie rozsmarować na środku ryżu pasek wasabi, na którym należy rozłożyć wybrany dodatek. Tak przygotowane sushi zwinąć ściśle przy pomocy maty i docisnąć żeby nadać mu lekko kwadratowy kształt. Gotową rolkę pokroić przy pomocy zwilżonego noża na pół, a każdą połówkę na 3 części. Przed każdym cięciem przecierać nóż zwilżonym ręcznikiem kuchennym. Podawać z marynowanym imbirem, pastą wasabi oraz sosem sojowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz