sobota, 26 września 2015

Bogracz? Węgierska zupa gulaszowa (Gulyásleves)

Wszyscy znamy bogracz. Jednak ta nazwa tak naprawdę zarezerwowana jest dla rodzaju kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. Często mianem bogracz nazywa się zupę gulaszową, która jest w nim przygotowywana. Na Węgrzech mianem bográcsgulyás określa się wyłącznie wersję dania przygotowywaną w wyżej opisanym kociołku, najlepiej na środku węgierskiej Puszty ;) Nasz bogracz to gulyásleves, czyli zupa gulaszowa.

Węgierska zupa gulaszowa (Gulyásleves)
Składniki:
70 dkg wołowiny
2 pomidory
2 kolorowe papryki
80 dkg ziemniaków
1 cebula
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 opakowanie słodkiej papryki
5 ziaren pieprzu ziarnistego
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
węgierska pasta paprykowa
sól, pieprz
olej

Na kluseczki:
3 jajka
7 płaskich łyżek mąki


Pokrojoną w kostkę wołowinę podsmażyć na oleju. Posiekaną cebulę zrumienić, połączyć z mięsem, dodać przecier pomidorowy, pokrojone w paski papryki i przyprawy. Dolać 100 ml wody i dusić ok. półtorej godziny. W miarę potrzeby podlewać wodą. w międzyczasie przygotować ciasto na kluseczki: jajka dobrze roztrzepać z mąką- ciasto powinno się ciągnąć i lekko rwać- nie może być rzadkie jak na lany makaron. Gdy mięso zmięknie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kluseczki (do wrzącego sosu wkładać łyżeczką małe kluseczki) i przecier oraz 300 ml wody. Gotować ok. pół godzin.

Festiwal Kuchni Węgierskiej 2015 Festiwal Kuchni Węgierskiej 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...