środa, 16 września 2015

Rassolnik - rosyjska zupa ogórkowa

Rassolnik bynajmniej nie ma nic wspólnego z polskim rosołem. Rassol to rosyjskie słowo na wodę spod ogórków kiszonych. Zupa ta jest niesamowicie treściwa a woda spod ogórków mocno zmienia smak całej potrawy.

Rassolnik - rosyjska zupa ogórkowa
Składniki:
750ml bulionu mięsnego
ćwiartka małej główki białej kapusty,
szklanka pęczaku
5 kiszonych ogórków,
20g korzenia selera,
marchewka,
pietruszka,
mała cebula
masło,
100 g gotowanej wołowiny z bulionu 
śmietana 18%
woda po ogórkach ze słoika (150ml)
natka pietruszki
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać ze skóry i pokroić w słupki. Poszatkować kapustę, cebulę pokroić w piórka. Na maśle podsmażyć cebulę i marchewkę. Ogórki obrać ze skórki, pokroić w podłużne plastry. Podsmażyć na maśle. Zagotować bulion, wrzucić kapustę, doprowadzić do wrzenia, dorzucić pęczak, seler i pietruszkę. Po 5 minutach wrzucić marchewkę i cebulę. Zagotować wodę z ogórków, przecedzić i dodać do zupy. Dodać mięso i ogórki. Gotować przez 15 minut. Ewentualnie dosolić i dopieprzyć. Podawać z kleksem śmietany i świeżą natką pietruszki.

Kuchnia krajów słowiańskich 2015 Kuchnia Krajów Słowiańskich 2015

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...