piątek, 25 września 2015

Halászlé - tradycyjna węgierska zupa z karpia

Dziś moja ukochana węgierska zupa, halászlé. Pierwszy raz jadłam ją w Egerze. Nie było w niej pomidorów i ziemniaków, a papryka nie była przetarta. Zupa z poniższego przepisu ma najbliższy oryginałowi smak. Oczywiście można dodać pomidory i ziemniaki i zmiksować zupę przed dodaniem ryby. Mój wywar z karpia jest dość nietradycyjny - używam tylko mięsa i kręgosłupa, nie dodaję ani głowy, ani tym bardziej skóry - tam jest mulisty posmak karpia.
Halászlé powinna być piekielnie ostra. Wg Alastora zupa wypala śluzówki, wg mnie jest tylko dość ostra (spokojnie mogłaby być ostrzejsza), więc polecam dostosowanie ilości pasty paprykowej lub ostrej papryki do swoich upodobań (pamiętając o tym, ze jej smak musi być wyczuwalny).

Halászlé - tradycyjna węgierska zupna z karpia
Składniki na 6 porcji:
średni karp (bez głowy i płetw)
włoszczyzna
duża cebula
średnia zielona papryka
duża czerwona papryka
2 łyżki mielonej słodkiej papryki
2 łyżeczki ostrej węgierskiej pasty paprykowej (lub ostra mielona papryka wg upodobania)
opcjonalnie pół łyżeczki wędzonej papryki
2 liście laurowe
ząbek czosnku
sól
olej
pietruszka do przybrania

Przygotować wywar rybny: oczyszczonego karpia wyfiletować i odciąć brzuszki. Kręgosłup i brzuszki włożyć do garnka razem z posiekaną drobno włoszczyzną i liśćmi laurowymi, zalać ok. 2,5 litra zimnej wody i gotować przynajmniej godzinę (a lepiej ok. dwóch). Gotowy wywar przecedzić przez gęste sito. Powinno pozostać ok. 2 litry wywaru.
Z pozostałych filetów zdjąć skórę i pokroić w sporą kostkę, można dodatkowo usunąć część pozostałych w mięsie ości, odłożyć.
Cebulę i czosnek drobno posiekać lub zetrzeć na tarce (jeśli trzemy, odcisnąć większość soku), paprykę pokroić w średnią kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, kiedy zacznie się karmelizować, dodać paprykę i nieco osolić, smażyć do miękkości, na koniec dodać czosnek i paprykę w proszku. Gotowe warzywa przełożyć do wywaru, gotować 15 minut, dodać rybę, doprawić pastą paprykowa i solą, gotować jeszcze 10 minut. Podawać przybrane pietruszką z białym pieczywem.
Festiwal Kuchni Węgierskiej 2015 Festiwal Kuchni Węgierskiej 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...