wtorek, 15 września 2015

Rosyjska pieczeń wołowa w kwasie chlebowym

W Rosji kwas chlebowy ma długowiekową tradycję. Pili go wszyscy, niezależnie od miejsca w drabinie społecznej. I dziś sprzedaż kwasu jest wyższa niż gazowanych napoi zza granicy. Nie używa się go wyłącznie do gaszenia pragnienia. Poniżej propozycja pysznej obiadowej pieczeni w tym arcysłowiańskim napoju.

Rosyjska pieczeń wołowa w kwasie chlebowym

Składniki na 4 porcje:
800 g wołowiny na pieczeń
1 marchewka
1 pietruszka
ćwiartka niedużego selera
1 mała cebula
400 ml kwasu chlebowego
liść laurowy
10 ziaren pieprzu
sól
olej roślinny

Mięso oczyścić, obsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojone w plastry warzywa, kwas chlebowy i przyprawy. Piec aż mięso będzie miękkie, często polewając sosem. Po upieczeniu mięso powinno odpocząć, w tym czasie przecedzić sos do rondelka, w razie potrzeby lekko odparować. Mięso podawać pokrojone w plastry z sosem i ziemniakami.
Kuchnia krajów słowiańskich 2015 Kuchnia Krajów Słowiańskich 2015

1 komentarz:

  1. Smakowita, słowiańska propozycja. Witam w akcji "Kuchnia Krajów Słowiańskich 2015"! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...