wtorek, 2 lutego 2016

Smažené tvarůžky - smażone serki ołomunieckie

Kto nie zna smażonego czeskiego sera? Niekonieczne musi być to zwykły ser żółty. Czesi równie często również smażą ser typu camembert, zwany u nich hermelinem. Dziś jednak smażymy olomoucké syrečky - serki ołomunieckie. Są jednym z nielicznych czeskich serów o silnym, przenikliwym zapachu. Oprócz soli nie dodaje się do twarogu żadnych innych sztucznych dodatków i konserwantów. Należą do żywności dietetycznej z uwagi na bardzo niską zawartość tłuszczu - około 1%. Co istotne, po smażeniu tracą swój przenikliwą woń ;)

Smažené tvarůžky  - smażone serki ołomunieckie
Składniki:
8 krążków serków ołomunieckich
8 plasterków salami (np. uhersky, kostelecký, křemešník)
1 jajko
2 łyżki mleka
miałka mąka
bułka tarta
olej

Między dwa krążki serka włożyć dwa plastry salami. Spiąć wykałaczką. Obtaczać naprzemiennie w mące, roztrzepanym jajku i bułce. Jak chcemy mieć zgrabne, pyszne Smažené tvarůžky  a nie rozlany ser na całej patelni, warstw musi być con najmniej trzy. Smażyć na głębokim oleju aż do zrumienienia panierki. Idealny ser to taki, który ma chrupiącą skórkę i płynne wnętrze. 
Kuchnia czeska 2016 Kuchnia czeska 2016

2 komentarze:

  1. tego serka w tej postaci nie jadła , czas to zmienić ;) tylko w takiej postacji robi sie bardziej kaloryczny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pytanie co gorsze - kalorie ze smażenia w panierce czy ten zapach ;))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...