Dawno nie robiliśmy sernika. Wiadomo, dla mnie najklasyczniejszy to wiedeński, chociaż odkąd mamy piekarnik elektryczny możemy poszaleć z ciastami, które wymagają stabilniejszej temperatury, jak np. klasyczny nowojorczyk. Dziś propozycja na sernik jeszcze delikatniejszy. Zamiast sera - jogurt grecki. Ciasto wychodzi cudownie lekkie i puszyste. Do przepisu należy koniecznie użyć jogurtu typu greckiego, jak najgęstszego.
Sernik z jogurtu greckiego |
Składniki na małą tortownicę:
Na spód:
250 g ciasteczek digestive
125 g masła, rozpuszczonego
Na spód:
250 g ciasteczek digestive
125 g masła, rozpuszczonego
Na masę:
trzy opakowania jogurtu greckiego (ok. kilograma)
300 g drobnego cukru
szczypta soli
2 łyżeczki soku z cytryny
łyżeczka cukru waniliowego
6 jaj i 2 żółtka
trochę roztopionego masła (1 łyżeczka) do wysmarowania formy
miód, posiekane pistacje lub orzechy włoskie ew. liście tymianku, do podania
Ciasteczka rozdrobnić mikserem na piasek i wymieszać z roztopionym masłem. Na dnie tortownicy zrobić "ciasteczkowy" spód w ten sposób, że masę ciasteczkową mocno docisnąć do spodu tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około kwadrans. Schłodzić do temperatury pokojowej.
Wszystkie składniki masy muszą być w temperaturze pokojowej. Inaczej ciasto się nie uda. Umieścić cały jogurt w mikserze. Ubijać przez 2 minuty aż stanie się lekki, puszysty i kremowy. Dodać połowę cukru i ubijać jeszcze minutę na średniej prędkości. Szpatułką zebrać z boków, aby cały jogurt był dobrze wymieszany. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, sól, sok z cytryny oraz dwa żółtka. Mieszać na wolnych obrotach, aż wszystkie składniki się połączą. Dodawać po jednym jajku dodając kolejne, gdy poprzednie połączy się z masa. Przelać na wcześniej przygotowany spód.
Rozgrzać piekarnik do 230 stopni. Piec przez 10 minut, pamiętając aby nie otwierać w tym czasie piekarnika. Następnie obniżyć temperaturę do 100 stopni i piec przez dalsze 1,5 godziny.
Wyjąć z piekarnika i studzić w temperaturze pokojowej około 2 godzin. Następnie przenieść do lodówki i schładzać przez kolejne 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Do podania udekorować miodem, pistacjami, orzechami włoskimi lub liśćmi tymianku.
Na zdjęciu wygląda na bardziej budyniowy niż puszysty?, szczególnie od tej cieńszej strony.
OdpowiedzUsuńPozory mylą, jednak jogurt inaczej się zachowuje niż ser :)
Usuń