niedziela, 18 lutego 2018

Sernik z jogurtu greckiego

Dawno nie robiliśmy sernika. Wiadomo, dla mnie najklasyczniejszy to wiedeński, chociaż odkąd mamy piekarnik elektryczny możemy poszaleć z ciastami, które wymagają stabilniejszej temperatury, jak np. klasyczny nowojorczyk. Dziś propozycja na sernik jeszcze delikatniejszy. Zamiast sera - jogurt grecki. Ciasto wychodzi cudownie lekkie i puszyste. Do przepisu należy koniecznie użyć jogurtu typu greckiego, jak najgęstszego.
Sernik z jogurtu greckiego
Składniki na małą tortownicę:
Na spód:
250 g ciasteczek digestive
125 g masła, rozpuszczonego

Na masę: 

trzy opakowania jogurtu greckiego (ok. kilograma) 
300 g drobnego cukru 
szczypta soli 
2 łyżeczki soku z cytryny
łyżeczka cukru waniliowego 
6 jaj i 2 żółtka 
trochę roztopionego masła (1 łyżeczka) do wysmarowania formy 
miód, posiekane pistacje lub orzechy włoskie ew. liście tymianku, do podania

Ciasteczka rozdrobnić mikserem na piasek i wymieszać z roztopionym masłem. Na dnie tortownicy zrobić "ciasteczkowy" spód w ten sposób, że masę ciasteczkową mocno docisnąć do spodu tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około kwadrans. Schłodzić do temperatury pokojowej.    

Wszystkie składniki masy muszą być w temperaturze pokojowej. Inaczej ciasto się nie uda. Umieścić cały jogurt w mikserze. Ubijać przez 2 minuty aż stanie się lekki, puszysty i kremowy. Dodać połowę cukru i ubijać jeszcze minutę na średniej prędkości. Szpatułką zebrać z boków, aby cały jogurt był dobrze wymieszany. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, sól, sok z cytryny oraz dwa żółtka. Mieszać na wolnych obrotach, aż wszystkie składniki się połączą. Dodawać po jednym jajku dodając kolejne, gdy poprzednie połączy się z masa. Przelać na wcześniej przygotowany spód.
Rozgrzać piekarnik do 230 stopni. Piec przez 10 minut, pamiętając aby nie otwierać w tym czasie piekarnika. Następnie obniżyć temperaturę do 100 stopni i piec przez dalsze 1,5 godziny.

Wyjąć z piekarnika i studzić w temperaturze pokojowej około 2 godzin. Następnie przenieść do lodówki i schładzać przez kolejne 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.

Do podania udekorować miodem, pistacjami, orzechami włoskimi lub liśćmi tymianku.

2 komentarze:

  1. Na zdjęciu wygląda na bardziej budyniowy niż puszysty?, szczególnie od tej cieńszej strony.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozory mylą, jednak jogurt inaczej się zachowuje niż ser :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...