czwartek, 12 kwietnia 2018

Masala czaj - Masala Chai - indyjska herbata

Skoro na naszym blogu trwa akcja kuchni indyjskiej, nie mogło zabraknąć herbaty. Dziś to wręcz narodowy napój Indii. Jednak wbrew pozorom, herbata nie jest w Indiach "odwieczna". Liczne jej plantacje to "zasługa" Brytyjczyków, którzy chcieli sami produkować herbatę, z pominięciem Chin. Pierwsze plantacje to prowincja Assam, która dziś stanowi jedno z zagłębi przemysłu herbacianego. Klimat Indii okazał się świetny dla uprawy tej rośliny - mając na uwadze tak dużą podaż, Brytyjczycy zaczęli promować picie herbaty również wśród miejscowych. Tak Hindusi dodali do herbaty swoje ulubione smaki, tworząc jeden z najbardziej charakterystycznych sposobów parzenia herbaty.

Masala czaj - Chai masala - indyjska herbata
Składniki:
litr wody
trzy strączki kardamonu
laska cynamonu
4 goździki
3cm kawałek imbiru
3-4 łyżki brązowego cukru lub melasy
czarna herbata liściasta dobrej jakości o wyrazistym smaku
dwie szklanki pełnego mleka 

Do garnka wlać wodę, gdy zacznie się gotować, dodać przyprawy. Gdy się wrzątek się zagotuje, dodać mleko, herbatę, cukier (melasę) i ponownie zagotować. Uważać, aby nie wykipiało. Po powtórnym zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 2-3 minuty. Zdjąć z ognia i przez sito przelać do imbryka lub bezpośrednio do filiżanek lub kubków. Pić ciepłe ;)

Kuchnia indyjska 2018

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...