sobota, 14 kwietnia 2018

Vindaloo z wołowiny

Dziś dalsza część małej historii Indii kolonialnych ;) 

Zachodnie Indie - a dokładniej okolice  i Goa to tereny dawnej obecności na tych terenach Portugalczyków. Dotarli tam już z wyprawą Vasco da Gamy, jednak dopiero w XVI w. powstały pierwsze faktorie handlowe. Tereny te były pod panowaniem portugalskim aż do II połowy XX wieku, co odcisnęło na kulturze regionu istotny ślad, przejawiający się również w upodobaniach kulinarnych. I tak dochodzimy do przepisu na Vindaloo. Danie pochodzi od dania na bazie wieprzowiny z winem, octem i czosnkiem. Hindusi jednak tak dalece je zmodyfikowali, że z pierwotnego europejskiego dania praktycznie nic nie zostało. Danie to zyskało wielką popularność na całym świecie, będąc serwowanym w wielu hinduskich restauracjach.

Wołowina vindaloo

Składniki:
łyżka kuminu
4 suszone chili
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
ziarna z 5 strączków kardamonu
łyżeczka kozieradki
łyżeczka czarnej gorczycy
łyżeczka soli
łyżeczka cukru brązowego
4 łyżki octu winnego
2 łyżki oleju
duża posiekana cebula
2,5 cm korzenia imbiru
kilogram wołowiny gulaszowej pokrojonej w 2 cm kostkę
rozgnieciony ząbek czosnku
łyżeczka mielonej kolendry
pół łyżeczki kurkumy
ryż do podania

Cebulę podrumienić na złoto. Przyprawy zmielić na drobny proszek. Dodać do nich sól, cukier, ocet i zmiksować. Następnie dodać cebulę i miksować aż masa uzyska konsystencję jednolitej masy. Na oleju podsmażyć na brązowo mięso. Odstawić. Na olej po mięsie wrzucić starty imbir, czosnek i smażyć 2-3 minuty. Dodać mieloną kolendrę i kurkumę i smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać pastę cebulową z przyprawami i smażyć 5 minut.  Wrzucić wcześniej podsmażone mięso, zalać 1/3 litra wody i dusić 1-1,5 godziny, aż mięso zmięknie. Podawać z ryżem.

Kuchnia indyjska 2018

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...