W końcu jest sezon figowy. Uwielbiam świeże figi, więc kiedy udało mi się kupić ładne i dojrzałe, postanowiłem zrobić sałatkę na sposób włoski (i oczywiście dałem sporo więcej fig, niż było w przepisie wyjściowym, równie dobrze można liczyć 2 figi na osobę). Wbrew pozorom, jest całkiem sycąca, a sos nadaje się do maczania pieczywa. Sałatka pięknie prezentuje się na półmisku, ale można też od razu przygotować indywidualne porcje.
Insalata di rucola e fichi con prosciutto Sałatka z rukoli, fig i szynki parmeńskiej |
Składniki na porcję dla 2 osób:
200 g rukoli
6 fig
6 plastrów szynki parmeńskiej
łyżka orzeszków piniowych
Sos:
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku pomarańczowego
łyżka miodu
łyżeczka octu balsamicznego
płatkowe chilli
pieprz
Do podania: bagietka lub ciabatta
Podane składniki umieścić w słoiczku, zakręcić i wstrząsnąć aż do uzyskania jednolitego sosu, odstawić. Rukolę i figi umyć i osuszyć. Figi pokroić w ćwiartki, a plastry szynki na połówki i zwinąć w ruloniki. Rukolę ułożyć na półmisku, na niej ułożyć figi i szynkę, posypać piniolami i polać sosem, podawać z bagietką lub ciabattą.
świetne, hętnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńPiękna. Zjadłam dziś cztery figi. Jutro zrobię Twoją sałatkę:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy!
Bardzo efektowna sałatka:) też kupiłam sobie figi z myślą o jakiejś sałatce:) Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń