Mczadi to tradycyjne gruzińskie placuszki z mąki kukurydzianej. Mogą być smażone albo pieczone. Nadają się tak na samodzielne danie - najlepiej smakują z serem i masłem, jak i dodatek do dania warzywnego lub mięsnego. Kiedy gruzińskie mamy przygotowują mczadi dla swoich dzieci, na jednej ze stron placuszka odciskają swoją dłoń.
Składniki na ok. 8 sztuk:
2 szklanki mąki kukurydzianej
ok. szklanka ciepłej wody
pół łyżeczki soli
olej roślinny do smażenia
Do podania: masło, ser
Mąkę wymieszać z solą i stopniowo (ważne!) dodając wody zagnieść ciasto. Nie powinno być rzadkie, ale takie żeby można było dłońmi formować placuszki o grubości poniżej 1 cm. Smażyć je na rozgrzanym oleju z obu stron aż nabiorą złotego koloru, a skórka stanie się chrupiąca, ale uważać z żeby ich nie przesmażyć, wtedy skórka będzie twarda. Osączyć na papierowym ręczniku, podawać gorące z masłem i serem. Całkiem dobrze smakują tez na zimno. Jedna porcja to ok. 3 placuszki, można tez podawać jako dodatek do dań z sosami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz