Lasagne szpinakowa to jedno z naszych ulubionych dań. Wersją z łososiem przekonałam Alastora do jedzenia ryb :)
Składniki:
12 płatków makaronu do lasagne (lub więcej, potrzebne będą 4 warstwy makaronu, a do mojego naczynia do zapiekania wchodzą na raz 3 płatki)
200 g wędzonego łososia pokrojonego w plastry
pęczek szpinaku
ząbek czosnku
masło
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
ok. 700 ml beszamelu
250 g mozarelli
2 łyżki posiekanego koperku
Szpinak dobrze wypłukać, odciąć łodyżki, listki posiekać drobno. Na sporej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, podsmażyć na brązowo, następnie dodać posiekany szpinak, doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołową i dusić aż zwiędnie. Odstawić do ostygnięcia. Przygotować beszamel wg. przepisu. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, ułozyć pierwsze 3 płatki makaronu, polać 1/4 sosu beszamelowego, ułożyć połowę szpinaku, przykryć kolejna warstwą makaronu, polać sosem, ułożyć łososia, posypać koperkiem, następnie ułozyć jeszcze jedną warstwę szpinakową, przykryć ostatnimi 3 płatkami, zalać resztą beszamelu (uwaga żeby dokładnie zakryć makaron), posypać serem. Zapiekać ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Najlepiej podawać kilka minut po wyciągnięciu, kiedy beszamel przestaje wrzeć, łatwiej wtedy pokroić.
Na patelnię o grubym dnie wlać śmietanę, dodać drobno pokrojoną gorgonzolę, ricottę i parmezan. PoPodgrzewać na małym ogniu, aż sery się roztopią. Powinny utworzyć jednolitą masę. Uważać, aby emulsja nie zagotowała się. Ugotować makaron al dente i przełożyć na patelnię z sosem. Chwilę podgrzać na małym ogniu i dodać pinie. Podawać od razu.
lasagne z wędzonym łososiem jeszcze nie jadłam, ale bardzo podoba mi się ten pomysł. Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNie wpadłabym na pomysł lazanii z łososiem, ale bardzo mi się podoba ta opcja. Przepis trafia do zakładki 'kiedyś zrobię' :)
OdpowiedzUsuń