wtorek, 30 września 2014

Orecchiette boscaiola - makaron z grzybami leśnymi

Po włosku słowo "orecchiette" oznacza dokładnie „małe uszy. Ten typ makaronu jet bardzo popularny w regionie Apulia w południowej części Włoch. Idealnie nadaje się do ciężkich sosów. Dlaczego idealnie nadaje się do dania boscaiola, czyli z lasu ;)
Orecchiette boscaiola - makaron z grzybami leśnymi
Składniki:
200 g makaronu orecchiette
50 g masła
150 g drobno pokrojonego wędzonego boczku
150 g pokrojonych cienko grzybów leśnych (podgrzybków)
 rozgnieciony ząbek czosnku
pieprz
300 ml śmietany 12 %
drobno starty parmezan

Ugotować makaron al dente. Na patelni rozpuścić masło, usmażyć na nim boczek. Dodać grzyby i czosnek. Smażyć około 3 minut. Doprawić pieprzem. Dolać śmietanę. Gotować kolejne 5 minut aż sos zgęstnieje. Dodać. Wymieszać makaron z sosem. Każdą porcję posypać obficie parmezanem.
Włoskie smaki

2 komentarze:

  1. Nigdy nie spotkałam się z orecchiette, ale jak tylko będzie okazja to zakupię. A póki co z chęcia wypróbuje ten przepis ale z penne lub z łazankami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały makaron, idealny na tę porę roku:) Dziękuję za dodanie kolejnego przepisu do mojej akcji, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...