Dostaliśmy cukinię, taką prawdziwą z ogródka, a nie ze sklepu. Piękna, zielona i bez chemii z gruntu, czy opryskiwań. A skoro tak, to postanowiłam zrobić potrawę, która opiera się na doskonałej jakości składników - włoski makaron z szynka parmeńską i cukinią. Do tego dania trzeba wybierać raczej młode, świeże cukinie bez dużych gniazd nasiennych, lepiej też żeby miały niewielką średnicę. To błyskawiczna potrawa, "sos" robi się dokładnie tyle, ile zajmuje ugotowanie makaronu od momentu nastawienia wody.
Tagliatelle z cukinią i szynką parmeńską (con prosciutto e zucchine) |
Składniki na porcję dla 2 osób:
6 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej)
1 żółta cukinia
1 zielona cukinia
2 ząbki czosnku
200 g makaronu tagliatelle
łyżka oliwy
łyżeczka masła
sól, pieprz
Do podania: kilka listków bazylii, parmezan lub inny ulubiony ser w płatkach
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu. W międzyczasie czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, szynkę pokroić w paski i szerokości ok. 1 cm, a cukinie w cienkie talarki. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek i szynkę, po ok. 3 minutach dodać cukinię i smażyć na średnim ogniu aż zmięknie, na sam koniec dodać masło i doprawić pieprzem. Nie soliłam już dodatkowo, moim zdaniem szynka była dość słona. Wymieszać na patelni z ugotowanym makaronem, rozłożyć na talerze i dodać posiekana bazylię i ser.
Świetny pomysł na wykorzystanie cukinii, wygląda pysznie!. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji włoskiej. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńzjadłabym takie danie:)
OdpowiedzUsuńWciągnęłabym takie danie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie makaronu z cukinią i szynka dojrzewającą
<3
OdpowiedzUsuń