środa, 24 września 2014

Pollo rustico con patate - włoski kurczak rustykalny z ziemniakami

Dziś prosty przepis na kurczaka we włoskim stylu. To nieskomplikowane i mało pracochłonne danie, które zawsze się uda. Można dowolnie zmienić użyte warzywa, ważne jest tylko żeby w składzie były ziemniaki i oliwki.


Składniki na porcję dla 2 osób:

2 uda z kurczaka (lub 4 podudzia)
1 czerwona papryka
12 małych lub 3-4 średnie ziemniaki
150 g ulubionych oliwek
duży ząbek czosnku (serio był duży, jak 3 "normalne")
2 łyżki igiełek rozmarynu
łyżka octu balsamicznego
łyżka oliwy (tyle wystarczy, tłuszcz wytopi się z kurczaka)
łyżeczka cukru trzcinowego
sól, pieprz

Kurczaka opłukać i oczyścić możliwie dokładnie z tłuszczu. Czosnek pokroić na płatki a rozmaryn posiekać. W brytfance wymieszać czosnek, rozmaryn, ocet, cukier, oliwę, doprawić sola i pieprzem. Kurczaka zanurzyć w marynacie z obu strom i odstawić na ok. godzinę (nie jest to konieczne, ale będzie smaczniejszy). Przygotować pozostałe warzywa: ziemniaki dokładnie wyszorować i pokroić na polówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości, a paprykę w dość spore kawałki. Warzywa i oliwki dodać do kurczaka, wymieszać żeby też pokryły się marynatą. Piec w temperaturze 180-190 stopni, często polewając kurczaka wytapiającym się tłuszczem aż dostanie chrupiącej brązowej skórki warzywa będą miękkie (czyli ok. 40-50 minut).

Włoskie smaki 

2 komentarze:

  1. Jak ja kocham włoską kuchnię:) na pewno wypróbuję przepis, bo to wszystko moje smaki:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne danie, cały obiad z piekarnika. Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...