Owies jest bardzo popularnym zbożem u naszych północnych sąsiadów. Jest zdrowszy od innych zbóż, zatem dodając go do ciastek możemy sobie pozwolić na nieco więcej ;) Na zdjęciu poza ciasteczkami owsianymi i oczywiście Sofroniuszkiem obiekt naszego przyszłotygodniowego wpisu - za namową znajomych na naszym blogu zagoszczą przepisy na kawusię ;)
Składniki na ok. 25 ciasteczek:
szklanka mąki pszennej
szklanka mąki pszennej razowej
szklanka płatków owsianych
pół szklanki cukru trzcinowego
cukier waniliowy
łyżeczka sody oczyszczonej
200 g masła
szklanka niesolonych fistaszków
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać płatki owsiane i fistaszki. Stopniowo dodawać zmieszane oba rodzaje mąki z sodą. Zagnieść gładkie ciasto (najlepiej użyć miksera z hakami do ciasta). Nabierać ciasto łyżką stołową i formować płaskie okrągłe ciasteczka. Piec w temperaturze 170 stopni przez 20-25 minut (aż spody zaczną lekko brązowieć). Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka są dość miękkie, stwardnieją w miarę stygnięcia.
Smacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńświetne ciasteczka i jeszcze z taką pyszną kawą:)
OdpowiedzUsuńMniam, bardzo lubię ciasteczka owsiane :)
OdpowiedzUsuńNa pewno skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuń