czwartek, 13 sierpnia 2015

Arabska wołowina z ciecierzycą

Mięso to podstawa kuchni arabskiej. Beduini czasem nazywają mieszkańców Zatoki Perskiej zjadaczami ryb, co w ich odczuciu jest wielce obraźliwym określeniem. . Przepis jest ciekawy, jest to rodzaj gulaszu z ciecierzycą i ziemniakami. Do tego kuskus i mamy obiad na gorący, sierpniowy dzień.
Arabska wołowina z ciecierzycą
Składniki na porcję dla 8 osób:

kilogram wołowiny do duszenia (u mnie rozbratel)
puszka ciecierzycy
250 ml passaty
8 średnich ziemniaków
szalotka
2 ząbki czosnku
łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki kuminu
łyżeczka cynamonu
2 liście laurowe
łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz
oliwa

Mięso opłukać, oczyścić i pokroić w kostkę. W rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę i obsmażyć mięso na brązowo. Następnie do tego samego rondla wrzucić drobno posiekane szalotkę i czosnek oraz mielone przyprawy i podsmażyć aż aromat przypraw stanie się intensywny, dodać passatę i mięso, liście laurowe oraz tyle wody żeby zakryć mięso, dusić przez godzinę (chyba że mamy twardszy gatunek mięsa, wtedy odpowiednio wydłużyć czas duszenia. Dodać obrane i pokrojone w duża kostkę ziemniaki i ciecierzycę, posolić, dusić aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić pieprzem. Podawać posypane koperkiem, opcjonalnie można podać dodatkowo kuskus (doskonale smakuje z sosem z duszenia).
Kuchnia Bliskiego Wschodu 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...