niedziela, 23 sierpnia 2015

Pierś z kaczki z sosem z granatów

W prezencie ślubnym dostaliśmy coś, co dawno sami chcieliśmy sobie sprawić - grill elektryczny. Niestety, nie posiadamy ogrodu, więc o węglowym nie ma mowy. Na pierwszy ogień poszła kaczka w aromatycznym, korzenno-owocowym sosie, który pewnie jeszcze wykorzystamy do innych dań.

Kaczka z sosem z granatów

Składniki na porcję dla 2 osób:
2 piersi z kaczki
pół granatu
szalotka
ząbek czosnku
pól łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki cynamonu
pól łyżeczki kuminu
pół łyżeczku kolendry
łyżeczka soku z cytryny
łyżka cukru trzcinowego
łyżka mielonych migdałów
sól

Granat umyć, rozkroić, wyjąć nasiona z jednej połowy. odłożyć łyżkę nasion, resztę umieścić w rondelku, rozgnieść, zalać 150 ml wody i zagotować, następnie przecedzić i zachować płyn. Posiekać szalotkę i czosnek, umieścić je w rondlu z oliwa i przyprawami i smażyć aż cebula zmięknie, wtedy dodać wywar z granatów, sok z cytryny, cukier i migdały, doprowadzić do wrzenia i gotować aż sos nieco zgęstnieje. Mięso umyć, skórę oczyścić z resztek piór, naciąć w kratkę i smażyć na rozgrzanym grillu najpierw skórą do dołu ok. 5 minut z każdej strony. Po smażeniu mięso powinno odpocząć. Podawać polane sosem i posypane zachowanymi pestkami granatu.

Kuchnia Bliskiego Wschodu 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...