wtorek, 4 sierpnia 2015

Yalancı Dolma - tureckie faszerowane liście winogron

Do najważniejszych smakołyków kuchni tureckiej należą mezze, czyli przystawki pobudzające apetyt. Zapewne jednymi z najbardziej uznanych są wszelkie faszerowane warzywa, w tym Yaprak Sarma, faszerowane liście winogron. Dzisiejszy przepis to dokładniej Yalancı Dolma - bezmięsne danie z ryżu, idealne jako dodatek do tureckiej anyżówki.
 
PS. Przepraszamy za dłuższą przerwę w umieszczaniu przepisów na blogu, jednak związane to było ze zmianą stanu cywilnego :))
Yalancı Dolma - tureckie faszerowane liście winogron
Składniki:
500 g marynowanych liści winorośli
2 szalotki, drobno posiekane
dwa duże pomidory malinowe, bez skórki
150 g ryżu długoziarnistego
50 g suszonych porzeczek
50 g orzeszków piniowych
pęczek pietruszki
dwie łyżeczki suszonej mięty
łyżeczka soli
cytryna
pół szklanki oliwy
3 łyżki oleju

Liście winorośli opłukać i osuszyć. Pomidory zmiksować. Ryż przepłukać i odsączyć. Szalotki podsmażyć na oleju zmieszanym z łyżką oliwy. Dodać pomidory. KIedy się podgrzeją dodać pietruszkę, orzechy piniowe, porzeczki, miętę i sól. Dodać ryż i wszystko zalać szklanką wody.  W razie konieczności, w trakcie gotowania dolać więcej wody, aby się nie przypaliło.
Gotować, aż ryż będzie prawie miękki i wchłonie wodę. Odstawić do ostygnięcia. Rozłożyć liście winorośli, na każdym nałożyć dwie łyżki farszu, założyć brzegi i zawinąć farsz. Dno garnka wyłożyć liśćmi winogron, na nich położyć w kilku warstwach roladki. Na sarmach ułożyć plasterki cytryny.Zalać wodą, aby zakryło. Docisnąć ciężkim talerzem. Gotować pod przykryciem pół godziny na małym ogniu. Po wyciągnięciu z garnka polać pozostałą oliwą, która nada połysk i zakonserwuje sarmy. Podawać na zimno lub gorąco.

Kuchnia Bliskiego Wschodu 2015 Kuchnia Bliskiego Wschodu 2015 Turcja od kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...