czwartek, 6 sierpnia 2015

Peynirli poğaça - tureckie bułeczki z serem owczym i czarnuszką

Według legendy, tureccy piekarze recepturę na pieczywo przekazał sam Adam po wygnaniu z raju, którą sam otrzymał od archanioła Gabriela. Wybór pieczywa jest ogromny. Poniżej przepis na nadziewane poğaça, czyli bułeczki z ciasta na jogurcie. Jako nadzienie został użyty biały ser, zwany w Turcji beyaz peynir. Można do tego użyć tak sera feta, jak i naszej bryndzy.
 Peynirli poğaça - tureckie bułeczki z serem owczym i czarnuszką
Składniki:
350 g przesianej mąki pszennej
80 ml oleju
150 g jogurtu naturalnego
2 białka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka soli
200 g sera owczego 
2 łyżki mleka
2 żółtka do smarowania
nasiona czarnuszki do posypania

Jogurt połączyć z olejem, białkami i odrobioną soli. Proszek wmieszać do mąki i dodać do wcześniej przygotowanej mieszaniny. Wyrobić dobrze formujące się lekkie ciasto (jeżeli jest za twarde, dodawać olej lub jogurt).

Ser pokruszyć, wymieszać z mlekiem i wyrobić z nich nadającą się do formowania masę.

Uformować około 5-centymetrowe kulki z ciasta. Lekko spłaszczyć, na każdą nałożyć łyżeczkę masy serowej i zalepić do środka. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe posmarować żółtkiem i posypać czarnuszką. Piec aż się zrumienią, ok. 20-25 minut w temperature 180 stopni. Świetnie smakują i na ciepło i na zimno.
Kuchnia Bliskiego Wschodu 2015 Kuchnia Bliskiego Wschodu 2015 Turcja od kuchni

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis. Z chęcią wypróbuję, ale jak się troszkę schłodzi bo póki mam w domu jak w piekarniku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, żałuję, że nie znałam go wcześniej, miałam dziś taki ser właśnie, sałatkę zrobiłam...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...