Ten przepis na marynowaną rzepę jest wyjątkowo prosty. Pikle wychodzą ostre, wyraziste, świetnie pasują do tłustych mięs lub talerza hummusu. Ich żywy czerwony kolor rozjaśni każdy talerz.
Izraelskie pikle z rzepy |
Składniki:
10 niedużych czarnych rzep
3 spore buraki
czerwona papryczka chili, pokrojona na centymetrowe kawałki
3 łodygi selera naciowego, pokrojone w 2 centymetrowe kawałki
150 ml octu spirytusowego
pól szklanki cukru
pól szklanki cukru
ciepła woda
drobna sól
Rzepę i buraki obrać i pokroić na pół centymetrowe plasterki. Warzywa włożyć do dużej miski i posypać łyżeczką soli. Wymieszać i odstawić do zamarynowana na całą noc w ciepłe miejsce.
Następnego dnia przełożyć warzywa wraz z sokiem który z nich wypłynął do sterylnego słoja. Dodać chili i seler, 2 łyżki soli, cukier ocet i wodę tyle żeby przykryła warzywa. Zakręcić słój, potrząsnąć, aby sól się rozpuściła. Ustawić w dobrze nasłonecznionym miejscu. Po około 4 dniach pikle powinny być gotowe. W chłodnym miejscu można przechowywać do miesiąca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz