Dziś i cały nadchodzący weekend taka pogoda, że nie chce się absolutnie gotować. Idealny dziś był zatem chłodnik turecki - cacık. Nasza wersja jest nieco bogatsza niż klasyczna - ważne, żeby było dużo dobrego jogurtu :)
Turecki chłodnik z ogórków i orzechów włoskich |
Składniki:
500 g gęstego jogurtu typu greckiego
dwa długie ogórki, obrane ze skórki
pół pęczka pietruszki
pół pęczka koperku
pół pęczka mięty
ząbek czosnku
oliwa
dwie łyżki stołowe orzechów włoskich
sól
Ogórki pokroić w bardzo drobną kostkę i posolić. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku i drobno posiekane zioła. Wszystko zalać jogurtem wymieszanym z 1/4 litra zimnej wody. Podawać udekorowane kleksami oliwy, posiekanymi orzechami i natką pietruszki oraz chlebkiem pita.
świetna wersja chłodniku!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :) na sam widok człowiek robi się głodny
OdpowiedzUsuń