Pogoda nie sprzyja ostatnio gotowaniu. W związku z tym dziś proponuję prostą i szybką sałatkę z rukoli z szynką i octem balsamicznym. Jest pyszna i lekka, a prezentuje się tak:
Składniki:
pół opakowania rukoli
6 plastrów szynki dojrzewającej (u mnie szwarcwaldzka)
100 g fety
czarne oliwki
ocet balsamiczny
oliwa
sól, pieprz, ewentualnie odrobina cukru trzcinowego
Rukolę umyć i osuszyć. Fetę pokroić w kostkę, szynkę porwać palcami na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieścić w misie, skropić oliwą i octem balsamicznym, doprawić solą i pieprzem, a w razie konieczności odrobiną cukru (zależy od kwaśności octu), dokładnie wymieszać. I gotowe, najlepiej smakuje ze świeżą bagietką. Uwielbiam maczać pieczywo w sosie, który zbiera się na dnie miski :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz