wtorek, 12 czerwca 2012

Świderki z łososiem i brokułami

Kiedy napisałam tytuł wpisu, pomyślałam że pewnie powinnam użyć fachowej włoskiej nazwy makaronu. Nic z tego, świderki były świderkami zanim dowiedziałam się, że tak naprawdę to fusilli...


Składniki:
15 dkg wędzonego łososia
1 brokuł
mały kubeczek śmietany 30%
pół paczki świderków
sok i skórka z cytryny
gałka muszkatołowa
łyżka tartego parmezanu lub dziurgasa
łyżka masła
sól, pieprz

Brokuła umyć i podzielić na różyczki, umieścić w koszyczku do gotowania na parze. Stosuję trik, koszyczek stawiam na garnku, w którym gotuję makaron, jeśli podzielimy brokuła na małe kawałki, ugotuje się bez problemu. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Brokuła i makaron można ugotować trochę wcześniej.
Na patelni rozgrzać masło i wrzucić plastry łososia (zwykle kupuję filet z łososia wędzony na zimno i sama kroję w plastry). Smażyć aż mięso rozpadnie się na małe kawałki i lekko zezłoci. Zalać śmietaną i i podgrzewać. Kiedy zacznie parować, dodać przyprawy, ser i brokuła i podgrzewać chwilkę żeby brokuł nasiąknął sosem. Na koniec dodać makaron i wymieszać podgrzewając.
Podanych składników wystarczyło na 2 duże porcje i jedną mniejszą na następny dzień do pracy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...