Dziś przepis na proste i pyszne ciasto w owocami, idealne do popołudniowej kawy. Trochę podobne do klasycznego ciasta ucieranego.Podchodziłam do tego przepisu dwa razy. Chciałam zrobić bardzo lekkie waniliowe ciasto, a ponieważ planowałam dodać maliny, uznałam że ciasto z bardzo małą ilością mąki utrzyma takie lekkie owoce i użyłam tylko 1 szklanki mąki. Niestety troszkę się przeliczyłam z tą lekkością. Co prawda smakowało wspaniale, ale maliny wpadły całkiem do środka, przez co środek ciasta zawilgł i nie wyrosło tak jak powinno, więc nie będę się nim publicznie chwalić. Za to po delikatnej modyfikacji ciasto utrzymało śliwki, które są sporo cięższe.
1,5 szklanki mąki (szklanka ma 200 ml)
pół kostki masła
2/3 szklanki cikru
1 duże jajko
3 łyżki jogurtu naturalnego (u mnie bałkański)
1 łyżka maki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia (czubata)
cukier z prawdziwą wanilią
ok. 40 dkg śliwek
cynamon mielony
cukier puder do dekoracji
Masło, cukier i cukier z wanilią utrzeć na puchatą masę (używam robota kuchennego). Następnie dodawać na zmianę jajko (później po łyżce jogurtu) i mąkę i miksować krótko, żeby się połączyło z resztą składników (jako ostatnią porcję sypkich składników dodać mąkę ziemniaczaną i proszek od pieczenia). Przygotować małą tortownicę (23 cm średnicy) - spód wyłożyć folią aluminiową, całość wysmarować masłem i wysypać mąką lub bułką tartą. Przelać ciasto do formy. Śliwki umyć, osuszyć, przekrawać na pół i usuwać pestki, a następnie ułożyć na cieście. Każdą śliwkę posypać szczyptą cynamonu.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec ciasto 40-50 minut (najlepiej sprawdzać drewnianym patyczkiem - jeśli po nakłuciu wychodzi suchy, ciasto jest gotowe). Po wyjęciu przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Prosto i pysznie! Uwielbiam ciasta ze śliwkami! :-)
OdpowiedzUsuńSofroniusz! <3
OdpowiedzUsuńJeśli zrobię zgodnie z tym przepisem, który podałaś a zamiast śliwek dam malinki (<3) to powinno mi to wyjść bez większych niespodzianek?
Tak, wszystko powinno się udać :)
Usuń