piątek, 3 sierpnia 2012

Makaron z sosem serowym i orzechami włoskimi

Ostatnio nie mam za dużo czasu na gotowanie. Mimo to chcę żeby było smacznie i różnorodnie. Dlatego co jakiś czas sięgam po sprawdzone szybkie sosy śmietanowe do makaronu. Dziś w mojej kuchni klasyczne włoskie połączenie sera pleśniowego i orzechów włoskich.

Składniki na 2 porcje:
100g sera z niebieską pleśnią (u mnie lazur)
1 duża mozzarella lub 6-8 małych 
2 łyżki parmezanu lub dziurgasa
200 ml śmietanki 30%
1/3 szklanki łuskanych orzechów włoskich
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
pół paczki makaronu (u mnie pełnoziarniste świderki)

Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu, można zachować 4-5 łyżek wody, w której się gotował. Na patelnię wylać śmietankę i dodać pokrojone lazur i mozzarelle oraz starty parmezan. Podgrzewać na niedużym ogniu aż sery się rozpuszczą, doprawić pieprzem i startą gałka muszkatołową. Daję dość dużo gałki, bo znakomicie podkreśla smak serów. Orzechy przebrać, znalezienie łupinki orzecha w takim sosie nie należy do przyjemności, można krótko podprażyć na suchej patelni. Do gotowego sosu dodać makaron i orzechy i wymieszać dokładnie. Jeśli zachowaliśmy wodę z gotowania makaronu, dolać ja do sosu. Dobrze jest to zrobić dlatego, że makaron, szczególnie ugotowany al dente, "wypija" wilgoć z sosu, przez co sos traci konsystencję i zlepia się w grudy zamiast delikatnie oblepić makaron. Dodanie kilku łyżek wody ze skrobią gotowania zapobiegnie temu. 
Gotowe danie prezentuje się tak:


Kuchnia Bardzo Włoska 2012

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...