Dziś przepisy na dwa koktajle owocowe na kefirze. Pierwszy to szybki i prosty koktajl nektarynkowo-malinowy, drugi egzotyczny, bananowo-kiwi (kiwiowy?) z musem z malin. Z podanych składników wychodzi ok. 250-300 ml koktajlu (zależy to w dużej mierze od wielkości owoców).
Składniki na koktajl nektarynkowo-malinowy:
2 dojrzałe nektarynki
pół szklanki malin
ok. pół szklanki kefiru
łyżeczka cukru demerara
Nektarynki umyć, przekroić na pół i wyjąc pestki, a następnie obrać ze skórki (jeśli są dojrzałe, skórka zejdzie praktycznie sama), pokroić na cząstki i włożyć do blendera. Maliny umyć i dodać do nektarynek. Owoce zmiksować, a następnie uzupełnić kefirem tak żeby otrzymać potrzebną objętość (moja szklanka ma 300 ml, użyłam ok. pół szklanki kefiru) i krótko zmiksować, w razie potrzeby dosłodzić. Przelać do szklanki, można dodać kilka kostek lodu i podawać.
Składniki na koktajl bananowo-kiwi:
1 banan
2 kiwi
pół szklanki malin
kefir
ewentualnie cukier demerara
Ten koktajl jest troszkę bardziej skomplikowany. Ma warstwy smakowe, a do tego niespodziankę w środku.
Dolna warstwy bananowa: banana obrać, pokroić na kawałki i zmiksować w blenderze na gładką masę, dodać kilka łyżek kefiru, pamiętając, że dolna warstwa powinna być gęsta żeby "unieść" resztę koktajlu. Gotowy koktajl przelać do przygotowanej szklanki, powinien zająć połowę objętości szklanki.
Górna warstwa kiwi: kiwi umyć i obrać z włochatej skórki, najlepiej użyć do tego obieraczki, i pokroić na plastry. Zmiksować w blenderze na gładka masę i rozcieńczyć kefirem tak żeby była wyraźnie rzadsza od warstwy bananowej, ewentualnie dosłodzić. Ostrożnie przelać do szklanki tak żeby nie zmieszała się z warstwą bananową. Nie lać do pełna, zostawić ok. 2-3 cm od brzegu szklanki.
Mus malinowy: maliny zmiksować, ewentualnie dosłodzić, przelać do szklanki z koktajlem tak żeby utworzył się malinowy "klin" przez obie warstwy ale żeby nie wymieszał się z koktajlem i żeby nie było śladów malin na ściankach szklanki. Najlepiej zrobić to wykładając mus porcjami na środek szklanki i czekając aż kolejne porcje utopią się w koktajlu. Jeśli zostało nam trochę niewykorzystanego koktajlu kiwi i miejsca w szklance, można delikatnie wylać do na wierzch, przykrywając mus malinowy.
Przepis nietrudny nawet dla takiego kulinarnego laika jak ja. A efekt (nawet w moim wykonaniu ;p) bardzo, bardzo smaczny. Dzięki!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :)
Usuń