niedziela, 16 czerwca 2013

Kuchnia czeska: Obložené Chlebíčky (czeska sztuka robienia kanapek)


Czeskie obložené chlebíčky to dwu/trzykęsowe kanapki otwarte podawane na przyjęciach albo jako przystawka do alkoholu. O ile kanapki otwarte (w odróżnieniu od zamkniętych, czyli sandwichy) są znane na całym świecie, obložené chlebíčky są nieco specyficzne z powodu składników, różnorodności smaków oraz kunsztu ich przygotowania - często to małe kulinarne dzieła sztuki ;)

Zostały wynalezione przez Jana Paukerta ze słynnych praskich delikatersów Paukert, które zostały otwarte w 1916 r. Wkrótce stały się niezwykle popularne.

Teoretycznie przepisów na obložené chlebíčky jest nieskończona ilość. W nich wszystkie smaki doskonale się łączą. Cechą charakterystyczną chlebíčków jest obowiązkowa kopa majonezu. Stąd, mimo że są popularne na przyjęciach, nie ma chyba sposobu, aby zjeść je schludnie lub nie rozdziabiając paszczy na pół metra ;) Dziś można je kupić praktycznie wszędzie - w delikatesach ze specjalnych lad chłodniczych, w barach, w piekarniach, na stacjach benzynowych ...

Poniżej dwa chlebíčky , najpopularniejsze w Czechach. Przepisy pochodzą z książki Atlas kanapek świata Pawła Lorocha.

Kuchnia czeska: Obložené Chlebíčky (czeska sztuka robienia kanapek)
Chlebíček šunkový
Chlebíček šunkový
1 kromka z bagietki ciętej po skosie
2 plastry szynki dojrzewającej
1/2 jajka gotowanego na twardo
2 plasterki kiszonego ogórka
1 łyżeczka majonezu
1 kapar
1 czubata łyżka majonezowej sałatki warzywnej(u mnie: majonez, zielony groszek, drobno posiekana cebula konserwowa i ogórek marynowany, odrobina rozdrobnionej gotowej marchewki)

Na kromce położyć dużo sałatki. Pośrodku położyć pół jajka, obłożyć szynką i plasterkami ogórka. Jajko udekorować majonezem i kaparem.

Chlebíček sypaný sýrem
Chlebíček sypaný sýrem
1 kromka z bagietki ciętej po skosie
1 czubata łyżka majonezowej sałatki warzywnej (u mnie: majonez, zielony groszek, drobno posiekany ogórek konserwowy, drobno posiekana szynka)
1 czubata łyżka sera o wyrazistym smaku (u mnie ser kurpiowski)

Na kromce położyć dużo sałatki. Posypać startym serem i udekorować koperkiem.



 

1 komentarz:

  1. W Pradze wiele razy na Vaclaviaku jadłem. Mistrzostwo!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...