sobota, 11 stycznia 2014

Kuchnia czeska: medove rezy, czyli placek czeski

Ciasto to gościło u mnie w domu od zawsze. Od tak dawna, że nawet nie wiedzieliśmy, że to danie czeskie :) miodowe ciasto z masą grysikową pod czekoladową polewą z powidłami śliwkowymi dla mnie to po pierwsze popisowe danie Mojej Mamy. Łatwo się kroi, można je długo przechowywać w chłodnym miejscu ale po pierwsze - jest pyszne. Sofroniusz uważa to samo :)

Kuchnia czeska: medove rezy, czyli placek czeski

Ciasto:
3 1/2 szklanki mąki
1/2 kostki margaryny (najlepiej: Kasia)
szklanka cukru
2 łyżki miodu
2 jajka
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

Zagnieść ciasto,następnie podzielić na 3 części i rozwałkować . Upiec 3 placki na papierze do pieczenia. Piec 15  minut w temperaturze 180 stopni.

Masa do przełożenia:
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki grysiku
aromat wanilinowy wg uznania
1 kostka masła

Ugotować grysik na mleku, dodać cukier i aromat wanilinowy.Wystudzić. Utrzeć masło na puszystą masę i ucierając nadal,dodawać stopniowo ugotowany grysik.

Pierwszy placek posmarować cienko powidłami śliwkowymi, a następnie połową utartej masy. Położyć drugi placek (lekko docisnąć) i znowu posmarować powidłami oraz resztą utartej masy. Położyć trzeci placek  Całość znów lekko docisnąć.

Polewa:
1 gorzka czekolada (najlepiej Goplana)
4 łyżki mleka
2 łyżki masła

Czekoladę rozpuścić, wszystkie  składniki wymieszać, polać ciasto.

Jeszcze płynną polewę udekorować kawałkami orzechów włoskich - czym więcej, tym lepiej ;)


Kuchnia czeska 2014 Orzech

3 komentarze:

  1. Super ciacho :) Dziękuję też za udział w akcji i zapraszam do siebie http://gotujzgulgotkiem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie Desery Świata http://poznajsmakiswiata.blogspot.com/2014/01/konkurs-desery-swiata.html

    OdpowiedzUsuń
  3. To moje ulubione ciasto świąteczne:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...