poniedziałek, 8 września 2014

Domowe bułki do hamburgerów

Od jakiegoś czasu z Karolą eksperymentujemy z domowymi hamburgerami. Wciąż jednak zdawaliśmy się na kupne bułki. Na całe szczęście w pobliskiej piekarni można było dostać takie świeżo pieczone, bez całej litanii E w środku. W końcu jednak zdecydowaliśmy się przygotować pieczywo sami - w końcu mamy piekarnik zdatny do tego celu, a nie nasze sympatyczne AGD ze starego mieszkania, które ogrzewało wszystko, tylko nie to, co miało wewnątrz ;) Puszyste, mięsiste, lekko słodkie, domowe bułki do hamburgerów okazały się łatwe do przygotowania, a radość z uniknięcia konsumpcji  milionów polepszaczy - bezsenna ;)

Domowe bułki do hamburgerów
Składniki na 6 bułek: 20-25 minut piec
pół kilo mąki pszennej
torebka drożdży piekarskich (instant)
300 ml ciepławej wody
35 g miękkiego masła
10 g soli
sezam do dekoracji

Zagnieść ciasto, mieszając mąkę, wodę, sól, drożdże i masło. Wyrabiać do uzyskania elastycznego ciasta, które nie lepi się do rąk. Ewentualnie dolewać nieco więcej wody lub mąki, w zależności od tego, czy ciasto jest za rzadkie lub zbyt suche. Z ciasta uformować 6 bułeczek, pamiętając, że będą jeszcze rosły. Ułożyć na blasze do pieczenia. Posypać ziarnami sezamu. Odstawić ciasto na 45 minut, aby wyrosło. Nagrzać piekarnik do 210 stopni, wcześniej wstawiając do niego naczynie z wodą. Piec bułki ok. 20-25 minut, aż będą rumianie. Ostudzić i przeciąć delikatnie na pół.

Wkrótce przepis na burgery, które wyczarowaliśmy z tymi bułkami :)

3 komentarze:

  1. z chęcią zapisuję sobie przepis "do wypróbowania" i skorzystam jak tylko znajdę trochę więcej czasu :) super!!

    zapraszam również do siebie na http://kuchniaczarow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...