poniedziałek, 1 września 2014

Kuchnia gruzińska: Bakłażany zapiekane z serem

W kuchni gruzińskiej bakłażany stosuje się do przyrządzania wielu różnorodnych potraw. Smażone, duszone, zapiekane, opiekane, suszone, kiszone ... na stałe zadomowiły się w sztuce kulinarnej tego kraju. Poniższe danie poza tym że proste i pyszne, ma niewątpliwa zaletę - łatwo je odgrzać choćby na zwykłej skropionej wodą patelni - można więc zrobić więcej i zachować na następny dzień.

Bakłażany zapiekane z serem

Składniki na porcję dla 3 osób:
3 średnie bakłażany
2 jajka
250 g bryndzy (w oryginalnym przepisie ser suługumi)
łyżka masła
pieprz
natka pietruszki i koperek do podania

Bakłażany umyć, odciąć końcówki, przekroić na pół i wydrążyć miąższ tak żeby powstały łódeczki i ściankach grubości ok. 1 cm. Miąższ posiekać drobno i usmażyć ba maśle, odstawić do ostygnięcia. Ser wymieszać z jajkami i miąższem, popieprzyć do smaku, napełnić nim łódeczki i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni ok. 30 minut.


Warzywa psiankowate 2014 Kuchnia gruzińska 2014

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...