niedziela, 28 września 2014

Kalifornijska zupa z łososiem

Ta zupa mogłaby spokojnie mieć status zupy-symbolu Kalifornii. Łączą się w niej wyraźnie wpływy kuchni śródziemnomorskiej z meksykańską, przyprawione w sposób typowo azjatycki. Do tego łosoś - bogactwo Pacyfiku i mamy obraz całej kuchni kalifornijskiej w jednym talerzu :)
Kalifornijska zupa z łososiem
Składniki:
łodyga selera naciowego
łyżka startego drobno imbiru
litr bulionu warzywnego
pół litra pasaty pomidorowej (lub 3 łyżki koncentratu rozrobionego z wodą)
łyżeczka kolendry
szczypta gałki muszkatałowej
szczypta cynamonu
sok z limonki
pół szklanki śmietany 12%
300 g łososia bez skóry
sól i pieprz
świeży koperek
 
Podgrzać bulion i ugotować w nim drobno posiekany seler. Dodać imbir, dodać do smaku soli i pieprzu. Gotować ok. pół godziny. Odstawić i zmiksować. Ponownie podgrzać zupę, dodać pasatę i dodać przyprawy: kolendrę, gałkę, cynamon i sok z limonki. Dolać śmietanę (uważać, aby się nie zważyła) i gotować 5 minut na małym ogniu. Łososia przejrzeć, aby nie miał ości, wypłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć i pokroić w centymetrową kostkę. Włożyć rybę do zupy, dodać drobno posiekany koperek i gotować ok. 5 minut. Udekorować koperkiem i podawać od razu.
Kalifornia w mojej kuchni

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...