poniedziałek, 9 marca 2015

Bramborový knedlík - klasyczny czeski knedel ziemniaczany

Wczoraj Karola wrzuciła przepis na przepyszną pieczeń. W tle widać było podstawowy czeski dodatek do takich dań - knedel ziemniaczany, czyli bramborový knedlík. Może i nie jest to najzdrowsze danie świata, ale w odpowiedniej ilości nawet z sosem nikomu krzywdy nie zrobi ;)

Bramborový  knedlík - klasyczny czeski knedel ziemniaczany
Składniki: 
pół kilograma ziemniaków ugotowanych w mundurkach
jajko 
125 g mąki krupczatki 
75 g kaszy manny
sól 

Ziemniaki ostudzić i pozbawić skórki. Przecisnąć przez praskę i dodać w misce do jajek, mąki i kaszy manny. Osolić i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić ciasto by chwilę odpoczęło. Podzielić na kilka części (w zależności od wielkości garnka w którym będziemy gotować) i z każdej wywałkować długi walec o równych końcach. Ostrożnie włożyć do osolonej wody. Zamieszać, aby ciasto nie przywarło do dna. Gotować 20-25 minut. Wyjąć z wody i pokroić jeszcze gorące na plastry. Podawać jako dodatek do czeskich dań z gęstymi sosami.

Kuchnia czeska 2015 Kuchnia czeska 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...