niedziela, 1 marca 2015

Krupicová kaše - czeska kaszka manna

W marcu na naszym blogu skupiamy się na kuchni naszych południowych sąsiadów. Na pierwszy ogień smak dzieciństwa na Śląsku Cieszyńskim: krupicová kaše, czyli czeska kaszka manna. Niesamowicie kremowa i słodka, od czasu do czasu warto się skusić :)

Składniki na dwie solidne porcje:
pół litra mleka
3 solidne łyżki kaszki manny (najlepiej czeskiej krupice)
2 łyżki cukru
łyżeczka cukru waniliowego
łyżka masła
szczypta soli
brązowy cukier i cynamon do posypania
 
Zagotować na małym ogniu mleko z cukrem, masłem, solą i cukrem waniliowym (dodać do jeszcze zimnego mleka, bo się wszystko zważy). Krótko przed zagotowaniem dodać kaszkę, ciągle energicznie mieszając. Gotować do 5 minut, aż kaszka zgęstnieje. Zdjąć z ognia i przelać do miseczek. Lekko ostudzić. Posypać brązowym cukrem i cynamonem.

Kuchnia czeska 2015 Kuchnia czeska 2015

1 komentarz:

  1. jutro na sniadanie zrobie swoim dzieciom taka kaszke :) pysznosci

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...