poniedziałek, 30 marca 2015

Lívance s lesním ovocem - czeskie racuchy drożdżowe z leśnymi owocami

Dziś ostatni nasz przepis do akcji kuchni czeskiej. Lívance, czyli czeskie racuchy - obowiązkowo na drożdżach a do tego pyszny sos z owoców leśnych. Idealne na szybki obiad.

Lívance s lesním ovocem - czeskie racuchy z leśnymi owocami
Składniki: 
Ciasto:
250 g drobnej mąki
25 g drożdży
1 jajko
300 ml mleka 
 60 g cukru
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli 
olej do smażenia

Sos owocowy:
400 g świeżych lub mrożonych owoców leśnych
50 g cukru kryształu
opcjonalnie 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki ciasta, mieszać tak długo aż ciast zrobi się gładkie, lekko błyszczące i będzie odrywało się od ścianek miski (ciasto jest rzadkie, więc nie odchodzi od ścianek jak normalne drożdżowe, ale bez problemu da się uchwycić ten moment). Należy pamiętać, ze mleko powinno być ciepłe (podgrzewam w podgrzewaczu do butelek, to bardzo dobry sposób :)). Ciasto odstawić na pół godziny. W tym czasie przygotować sos owocowy: owoce umieścić w ganku, zasypać cukrem i gotować aż cukier się rozpuści w soku z owoców, do gotowego sosu można dodać cynamon. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na brązowo.Na patelni na oleju smażymy racuchy, na złoty kolor, z obu stron. Podawać z gorącym sosem.

Kuchnia czeska 2015 Kuchnia czeska 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...