wtorek, 19 maja 2015

Na grilla: Coffee rubbed steak - stek w kawowej przyprawie

Kawą dzień można świetnie zacząć, ale i skończyć... na grillu. Poniżej przepis na pyszną przyprawę na grilla.Główną rolę ma w niej świeżo zmielona kawa. Idealnie komponuje się nie tylko ze stekami, ale też kurczakiem i jagnięciną.

Coffee rubbed steak - stek w kawowej przyprawie

Składniki na 2 porcje:

2 steki z rostbefu po 150 g każdy
przyprawa coffee rub
olej do smażenia

Przyprawa coffee rub:

łyżeczka drobno zmielonej kawy
łyżeczka mielonej kolendry
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka oregano
łyżeczka cukru demerara
łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
pół łyżeczki ostrej papryki w płatkach
pół łyżeczki soli

Do podania:
młode ziemniaki
ulubiona sałatka

Składniki przyprawy wymieszać. Steki wyjąć z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej, następnie natrzeć przyprawą coffee rub z obu stron. Patelnię grillową lekko natłuścić olejem i dobrze rozgrzać. Smażyć steki po ok. 4 minuty z każdej strony. Podawać z ziemniakami i sałatką.


Kuchnia Ameryki Północnej 2015 Kuchnia Ameryki Północnej 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...