wtorek, 12 maja 2015

Corn chowder - amerykańska zupa-krem kukurydziany z chili

Dziś przepis na klasyczną kremową zupę kukurydzianą. Chowdery co do zasady są z ryb i owoców morza. Powstała ona poprzez zastąpienie kukurydzą małży, które są bazą do chowdera z Nowej Anglii. Zatem zupa ta może być wegetariańskim zamiennikiem, o ile oczywiście usuniemy z niej boczek ;)
Corn chowder - amerykańska zupa-krem kukurydziany z chili
Składniki:
litr dobrego wywaru warzywnego lub drobiowego
2 duże puszki kukurydzy
2 duże marchewki
3 łodygi selera naciowego
szalotka
łyżka masła
łyżeczka chili w proszku
łyżka świeżego startego imbiru
łyżeczka kuminu
 dodatki do posypania: u nas usmażony na chrupko boczek i starty ser cheddar, mogą być też grzanki oraz jogurt naturalny dla neutralizacji ostrości zupy

Szalotkę pokroić drobno i podsmażyć z solą na łyżce masła w garnku o grubym dnie. Dodać plasterki selera i marchewki. Dolać odrobinę wody i pogotować razem. Dosypać chili, imbir i kumin. Zalać wszystko bulionem. Dodać odsączoną kukurydzę - kilka ziaren pozostawiając do dekoracji. Gotować razem około kwadransa. Zblendować. Doprawić solą i pieprzem. Udekorować pozostałą kukurydzą i wybranymi dodatkami.

Kuchnia Ameryki Północnej 2015 Kuchnia Ameryki Północnej 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...