piątek, 7 sierpnia 2015

Cacık - turecki chłodnik z ogórków i orzechów włoskich

Dziś i cały nadchodzący weekend taka pogoda, że nie chce się absolutnie gotować. Idealny dziś był zatem chłodnik turecki - cacık. Nasza wersja jest nieco bogatsza niż klasyczna - ważne, żeby było dużo dobrego jogurtu :)
Turecki chłodnik z ogórków i orzechów włoskich
Składniki:
500 g gęstego jogurtu typu greckiego
dwa długie ogórki, obrane ze skórki
pół pęczka pietruszki
pół pęczka koperku
pół pęczka mięty
ząbek czosnku
oliwa
dwie łyżki stołowe orzechów włoskich
sól

Ogórki pokroić w bardzo drobną kostkę i posolić. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku i drobno posiekane zioła. Wszystko zalać jogurtem wymieszanym z 1/4 litra zimnej wody. Podawać udekorowane kleksami oliwy, posiekanymi orzechami i natką pietruszki oraz chlebkiem pita.
  Kuchnia Bliskiego Wschodu 2015 Kuchnia Bliskiego Wschodu 2015 Turcja od kuchni

2 komentarze:

  1. Pysznie wygląda :) na sam widok człowiek robi się głodny

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...