wtorek, 25 sierpnia 2015

Ihlamur çayı - turecka herbata z lipy na niepogodę

No to popsuła nam się pogoda. To idealny czas zatem aby przemycić coś z przepisów bliskowschodniej kuchni zarezerwowanych na nieco brzydsze dni. Turecka herbata z lipy świetnie rozgrzewa i poprawia humor.

Ihlamur çayı - turecka herbata z lipy na niepogodę
Składniki na duży dzbanek:
12 łyżki suszonych kwiatów lipy
6 łyżki miodu lub cukru
półtora łyżeczki cynamonu
3 plastery cytryny
gruby plaster imbiru (obrany)

Zalać kwiaty lipy wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 10 minut. Dodać cukier lub miód, cytrynę i przyprawy. Podawać gorące.

Kuchnia Bliskiego Wschodu 2015 Turcja od kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...