poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Panierowany bakłażan nadziewany fetą

Dziś szybka, efektowna i pyszna propozycja na obiad - panierowany bakłażan. W lecie często używam tego warzywa, robiłam już smażone i pieczone plastry, faszerowane połówki, zapiekanki, różne pasty do chleba, więc tym razem postanowiłam poeksperymentować i zrobić danie stanowiące połączenie klasycznych bliskowschodnich smaków, ale trochę inaczej. Może stanowić zarówno pełne danie obiadowe, jak i elegancką przystawkę.

Panierowany bakłażan


Składniki na porcję dla 2 osób:

duży bakłażan (taki żeby dało się go pokroić na 8 grubych plastrów)
100 g sera feta
8-10 czarnych oliwek
pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
łyżka posiekanej natki pietruszki
1 jajko
bułka tarta
3 łyżki mleka
olej do smażenia
pieprz

Bakłażana umyć i pokroić na plastry o grubości ok. 2 cm (odciąć piętkę żeby stabilnie leżał na patelni podczas smażenia), grube plastry przeciąć jeszcze raz na pół nie dochodząc do końca (powinien zostać ok. 0,5 cm "zawias"). Przygotować nadzienie: oliwki posiekać, wymieszać z fetą, pietruszką i pieprzem aż do uzyskania niemal gładkiej pasty. Jajko roztrzepań z mlekiem, bułkę tartą wysypać na płaski talerz. Do środka każdego bakłażana włożyć ok. łyżkę nadzienia, rozprowadzić równomiernie i docisnąć do siebie połówki. Przełożone bakłażany opanierować w jajku i bułce, smazyć na rozgrzanym oleju na brązowo z obu stron (uwaga, podczas smażenia bakłażan mięknie). Osączyć na papierowym ręczniku, podawać gorące z odrobiną ajwaru lub harissy.
Warzywa psiankowate 2015 Kuchnia Bliskiego Wschodu 2015 Kuchnia Bliskiego Wschodu 2015 Turcja od kuchni

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawa wersja faszerowanego bakłażana. Witam Cię serdecznie w mojej akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...