piątek, 21 sierpnia 2015

Fırında Patlıcan Kebabı - kebab pieczony z bakłażanem

Dziś kolejne łatwe, ale bardzo efektowne danie kuchni tureckiej - kebaby wołowe pieczone z bakłażanem. To danie trochę podobne do koft pieczonych z ziemniakami, które prezentowałam jakiś czas temu. Nasze kebaby zjedliśmy z dodatkiem pity, ale myślę, że będą dobre również z bulgurem lub opiekanymi ziemniakami.

Składniki na porcje dla 4 osób:

600 g mielonej wołowiny
2 średnie bakłażany
1 czerwona papryka
1 duży pomidor
200 ml passaty
2 ząbki czosnku
mała cebula
ostra papryka w płatkach
słodka papryka
oregano
sól, pieprz
olej

Bakłażana pokroić w plastry. Do mięsa mielonego dodać startą cebule, doprawić solą, pieprzem i paprykami, wymieszać i firmować okrągłe kotleciki o średnicy takiej, jak plastry bakłażana. Naczynie żaroodporne wysmarować oleje i układać pionowo przemiennie bakłażana i mięso tak aby każdy rządek zaczynał się i kończył plastrem bakłażana. Między rzędami powtykać kawałki pomidora i papryki, posypać płatkami czosnku i zalać passatą doprawioną oregano, papryką, solą i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 45-50 minut.

Warzywa psiankowate 2015 Kuchnia Bliskiego Wschodu 2015 Turcja od kuchni

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...