niedziela, 9 sierpnia 2015

Peynirli Rulo Börek - turecki börek zwijany z serem owczym

Nazwa pochodzi od tureckiego czasownika bur-, oznaczającego: zawijać, zakręcać. Burek, będący jednym z najbardziej popularnych fast-foodów w krajach śródziemnomorskich przygotowuje się poprzez długie wyrabianie bardzo cienkiego ciasta, które następnie jest nadziewane.

Danie jest bardzo smaczne tak na ciepło i zimno.
Peynirli Rulo Börek - turecki börek zwijany z serem owczym 

Składniki (na 8 sztuk):

4 arkusze ciasta filo

250 g sera feta lub innego tego typu sera owczego
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
jajko
50 ml oleju roślinnego
50 ml wody
pieprz do smaku
czarnuszka do posypania


Przygotować nadzienie: ser feta pokruszyć w dużej misce widelcem, dodać pietruszkę i pieprz, dobrze wymieszać. Do drugiej miski wbić jajko, roztrzepać, dodać olej i wodę. Dobrze połączyć ze sobą. Arkusze ciasta filo złożyć razem. Przekroić na pół i złożyć razem. Przekroić po skosie, aby uzyskać równej wielkości trójkąty. Złożyć razem. Zdjąć wierzchni płat ciasta. Odłożyć go. Górny płat posmarować masą jajeczną, przyłożyć odłożonym płatem. Posmarować masą jajeczną, ułożyć łyżkę nadzienia i dwa posmarowane płaty zwinąć w rulonik, lekko podwijając krawędzie. Powtórzyć z pozostałymi płatami i nadzieniem. Gotowe ruloniki ułożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia, posmarować pozostałą masą jajeczną. Posypać ziarnami czarnuszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do zrumienienia się, około 20-25 minut.
Kuchnia Bliskiego Wschodu 2015 Kuchnia Bliskiego Wschodu 2015 Turcja od kuchni

1 komentarz:

  1. robię czasem podobne, pyszne sa :) ja je lubię z barszczem czerwonym

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...