poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Methi paneer - paneer w sosie z liśćmi kozieradki

To przepyszne danie jedliśmy pierwszy raz z przyjaciółmi w nepalskiej knajpce w Stolycy. Methi paneer, poza hinduskim serem, który łatwo można zrobić samemu, zawiera liście kozieradki. Nasiona znałam, jednak suszone czy świeże liście dają potrawą niesamowity smak. Można je dość łatwo i tanio dostać w sklepach z orientalną żywnością. Potrawa jest nie tylko zdrowa, ale ma też przyjemny i smaczny sos z nerkowców, cebuli i czosnku, które w połączeniu z kozieradką i serem dają dośc złożony, ale bogaty i niepowtarzalny smak.

Methi paneer - paneer w sosie z liśćmi kozieradki
Składniki na porcję dla 4 osób:
paneer z 3 litrów mleka - ok. 300 g sera (z tego przepisu)
1 mała biała lub czerwona cebula
2-3 ząbki czosnku
mały kawałek imbiru
2 puszki krojonych pomidorów
pół szklanki nerkowców
kawałek kory cynamonu
3 ziarna kardamonu
3 goździki
2 liście laurowe (raczej duże)
łyżeczka nasion kuminu
łyżeczka mielonej kolendry
pół łyżeczki kaszmirskiego chilli (lub innego chilli w proszku)
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki garam masala
pół szklanki suszonych liści kozieradki
sól
cukier
olej

Nerkowce należy namoczyć w ok. pół szklanki wody przynajmniej godzinę przed przystąpieniem do gotowania - dzięki temu łatwiej będzie zblendować je na pastę. Zamiast pasty z nerkowców można dodać jogurt i śmietanę 30%, ale moim zdaniem przynajmniej 30% smaku tego dania to właśnie pasta z nerkowców - robiłam już obie wersje.
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju i uprażyć na nich przyprawy dodawane w całości. W tym czasie cebulę, czosnek i imbir zblendować na gładką pastę, którą następnie należy dodać do przypraw i smażyć ok. 5 minut - żeby cebula się zrumieniła na złoto. Po tym czasie dodać pomidory, liście kozieradki i pozostałe przyprawy poza solą i cukrem - gotować aż sos zgęstnieje, a pomidory się rozpadną. W tym czasie przygotować paneer i pastę z nerkowców. Ser pokroić na ok. 0,5 cm plastry i następnie w kostkę o wymiarach 1,5x2 cm. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i usmażyć paneer na złoto z obu stron. Orzech wraz z wodą, w której się moczyły zblendować na gładką pastę. Usmażony ser i pastę dodać do sosu pomidorowego, wymieszać tak żeby nie poruszyć sera, pogotować chwilę, doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem.
Kuchnia indyjska 2018

1 komentarz:

  1. <3

    jeju, tyle u Ciebie ciekawychinspiracji, że będę wpadać regularnie! :) już zapisuję adres

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...